Odločili ste se, da boste zamenjali obstoječo pokrpano, dotrajano in neurejeno travo z vedno sijočo in popolno umetno travo Greenstudio. Super! Ne glede na to ali boste za oblikovanje vrta in montažo umetne trave najeli nekoga ali pa boste oboje opravili sami se vam bo že zaradi izgleda umetne trave Greenstudio vse dvojno povrnilo. V primeru, da boste dela opravili sami pa si je pomembno zapomniti, da so osnove najpomembnejše in svetujemo vam, da si pri tem vzamete največ časa. Ena od teh osnov je priprava podlage, ki je tudi najbolj pomembna za končni izgled umetne trave.

Naši spodaj podani napotki  vam bodo pomagali tako pri pripravi podlage kot tudi sami montaži umetne trave Greenstudio. Prav tako pa si lahko pogledate tudi naš video, kjer je na kratko predstavljena montaža umetne trave.


Pa začnimo!Predpriprava
1. KORAK Odstranitev obstoječe podlage

Prvo opravilo je odstranitev obstoječe podlage. V večini primerov je to travna ruša ali zemlja. V primeru, da želite položiti umetno travo na že trdno podlago potem skočite na 4. korak.
Priporočljiva je odstranitev obstoječe podlage vsaj 10 cm za doseganje želene stabilnosti oz. trdnosti podlage. V primeru, da gre za večjo površino predlagamo, da si izposodite stroj za odstranjevanje travne ruše ali pa se obrnete na nas.2. KORAK Namestitev robnikov

Za lepši končni izgled in za doseganje stabilnosti podlage skozi vsa leta uporabe Greenstudio umetne trave vam priporočamo uporabo robnikov. Robniki so lahko leseni, PVC, železni ali iz kateri koli drugega obstoječega materiala. Pri višini robnika upoštevajte, da so naše umetne trave visoke od 10mm do 40mm a je pri vsakem tipu trave priporočljivo, da je hrbtišče oz. spodnja stran umetne trave cca 10mm pod robnikov.
3. KORAK Priprava podlage

Ko imate robnike postavljene vam priporočamo, da na površino, kjer boste imeli postavljeno umetno travo položite direktno na zemljo geotekstil - filc ( 150g - 300g ) za preprečitev mešanja materialov in rasti plevela in ostalega nezaželenega zelenja skozi umetno travo. V primeru, da ste predhodno naredili izkop globine 10cm potem vam svetujemo, da uporabite samo eno plast lomljenega peska za tampon granulacije 0-16mm ( tip 2 ) ali 0-4mm ( tip 3 ), saj oba nudita dobro odvodnjavanje in stabilnost podlage. V primeru, da ste izkopali več kot 10cm vam priporočamo kombinacijo peska granulacije 0-32mm ( tip 1 ) in peska 0-4mm. Priporočamo, da za končno plast nasujete vsaj 5cm peska 0-4mm.
Po vsaki nasuti plasti je potrebno podlago oz. pesek utrditi z uporabo vibro plošče ali valjarja in po možnosti tudi rahlo zaliti podlago z vodo za preprečitev prašenja. Zalitje z vodo pomaga tudi pri hitrejšem doseganju trdnosti podlage. Pri zadnji fazi priprave podlage priporočamo, da si vzamete čas in podlago dobro zgladite, odstranite vse vidne prehode in zapolnite luknje. Prav tako bodite pozorni, da naredite naklone podlage proti robnikom ali že obstoječim odtokom za odtekanje vode. Končna višina podlage naj bi bila vsaj 1-2 cm nižja od vrha robnika.


4. KORAK Montaža umetne trave Greenstudio

In končno smo pri montaži umetne trave. Razgrnite vašo umetno travo čez površino ali na drugem dovolj velikem mestu. V kolikor imate dovolj velik kos umetne trave, da je potrebno samo obrezati kos umetne trave po robovih potem priporočamo, da jo razgrnete kar na mesto polaganja. V večini primerov, pa bo umetna trava lepljena iz dveh ali več kosov. Dobro izmerite površino za boljši izkoristek materiala in upoštevajte, da morajo biti vlakna umetne trave vedno obrnjena v isto smer. V primeru obračanja umetne trave bo opazna razlika v barvi. Po tem, ko boste raztegnili umetno travo vam svetujemo, da jo pustite stati vsaj kakšno uro ali dve, da se material prilagodi glede na temperaturo. Za obrezovanje priporočamo uporabo tapetniškega noža.
Po opravljeni montaži umetne trave lahko opravite tudi vsip kremenovega peska ( pran in sušen, kateri nima ostrih robov ) za boljšo stabilizacijo vlaken. V primeru uporabe kremenovega peska je priporočena uporaba 5kg/m2.

Prilagajanje stikov
1. KORAK Rezanje linij in krojenje trave

Postavite dve roli umetne trave vzporedni pri čemer pa pazite, da bo smer vlaken obeh rol obrnjena v isto smer. Na stikih zavihajte robove obeh rol in poiščite prostor med trtjim in četrtim šivom na hrbtni strani role umetne trave. Z uporabo tapetniškega noža zarežite med obe vrsticama šivov skozi hrbtišče umetne trave, pri čemer pa vam svetujemo pogosto menjavo rezila v nožu za bolj natančno rezanje. Pri rezanju bodite pozorni, da ne boste zarezali pregloboko saj lahko s tem poškodujete vlakna umetne trave. Po rezanju odstranite odrezke umetne trave.
2. KORAK Prilagajanje stikov

Po rezanju vrstic umetne trave spustite oba konce role na podlago in prilagodite stik z vlečenjem ene role proti druge, pri čemer pa bodite pozorni, da bo razmak med dvema rolama maksimalno 1-2mm. Ponovno zavihajte rob umetne trave na obeh kosih in razgrnite trak za nanos lepila. Trak raztegnite čez celoten stik.

Čas je za nanos lepila, kar lahko storite z lepilom iz tube ali lepilom iz večjega pakiranja. Lepilo nanesite na sredino traku za nanos lepila in ga enakomerno razporedite po celotni dolžini stika. Po nanosu lepila previdno spustite oba konca umetne trave na lepilni trak pri čemer pa pazite, da vlakna umetne trave ne pridejo pod drugo rolo umetne trave, saj bi s tem umazali vlakna. Po prilagoditvi stika je le tega potrebno nežno pohoditi po celotni dolžini, da se umetna trava združi z lepilom. Postopek ponovite po približno 30min oziroma, ko lepilo začne prijemati. V kolikor je stik še vedno viden naredite majhne poprave na stikih. Po opravljenem lepljenju pustite travo stati vsaj en dan.3. KORAK Proslavljanje

Čestitamo!! Proslavite tako, da prodate svojo staro kosilnico in morda z kozarcem penine.

   
  


… ALI  PA  DOVOLITE  NAM,  DA  ZA  VAS  POLOŽIMO  GREEN STUDIO  UMETNO  TRAVO


Naša ekipa montažerjev ima izkušnje in znanje pridobljeno iz različnih projektov vseh težavnostnih stopenj in zahtevnosti. Svoje znanje smo pripravljeni deliti z vami in smo vam na voljo, da namesto vas uredimo travnato zelenico z umetno travo, kot si jo želite.